Waarom het belangrijk is om rustdagen te nemen, zelfs – en vooral – in januari

Het krachttrainingsprogramma waarvoor ik me op 2 januari heb aangemeld, raadt aan om drie keer per week te trainen. Ondertussen loop ik graag minstens twee keer per week hard, en doe ik een training met mijn trainer-vriend op onze staande date op dinsdag.
Dan heb ik nog maar één dag rust. Hoe moet ik het er allemaal in persen? Als iemand die predikt hoe belangrijk het is om naar je lichaam te luisteren en het te laten herstellen, moet ik deze maand serieus mijn eigen advies opvolgen. Zelfs als de structuur en motivatie van een nieuw jaar zegt “go, go, go”, of, vooral als dat de berichten zijn die ik zowel intern als extern krijg, is het belangrijk om te vertragen en intensieve trainingen af te wisselen met rustdagen. .

“Vooral aan het begin van een nieuw jaar, wanneer de motivatie hoog is en de cultuur bruist, zijn rustdagen een integraal onderdeel om burn-out of eenvoudig verlies van interesse na die nieuwjaarsdrukte te verminderen”, zegt Tonal-coach Kristina Centenari.

Maar het mentale aspect van rust om ons gemotiveerd te houden, is niet de enige reden waarom we op de rem moeten trappen. Rust is eigenlijk cruciaal om de fitnessdoelen te bereiken waar je je zinnen op hebt gezet.

“De meeste mensen denken dat rustdagen los staan van training”, zegt Centenari. “Maar als we ons lichaam als een systeem beschouwen, zijn rustdagen een integraal onderdeel van uw training en het onderhouden van de functie van uw systeem als geheel.”

“Als je niet rust, train je niet goed.” —Tonale coach Kristina Centenari

Wanneer we onszelf door de “gecontroleerde stress” laten gaan die spieren opbouwt, creëren we eigenlijk scheuren in de spiervezels. Om na verloop van tijd sterker te worden, moeten die tranen worden hersteld – of, zoals Centenari het uitdrukt, ‘terug naar de basislijn’ gaan. Centenari waarschuwt tegen “uw systeem sneller belasten dan het kan herstellen”, omdat dat kan leiden tot pijn of letsel en uw doelen om die spieren sterker te laten worden, kan ondermijnen.

Je zenuwstelsel heeft ook een pauze nodig. “Training brengt je in een sympathieke staat, in welk geval je zenuwstelsel wordt geactiveerd en in die ‘vecht- of vlucht’-modus komt”, zegt Centenari. “Dit is gunstig voor trainingsdoeleinden. Als u echter geen rustperiodes toestaat, zullen uw cortisolspiegels stijgen en zal uw zenuwstelsel moeite hebben om zijn parasympathische (ook wel ontspannen) toestand te vinden. Dit kan je hormonen afwerpen, je slaap beïnvloeden, je humeur veranderen, je spijsvertering aantasten – allemaal schadelijk voor je hele systeem.

Heb je ooit geprobeerd een work-outuitdaging te doen als je moe bent, een slecht humeur hebt of buikpijn hebt? Dat is geen recept voor een geweldig resultaat!

Hoe rust eruit ziet, kan van persoon tot persoon verschillen. Maar over het algemeen houdt het in dat je vrij bent van lichaamsbeweging, terwijl je je richt op slaap, mobiliteit en voeding.

Ik begrijp dat gevoel aan het einde van een dag dat ik niet intensief heb getraind, en de schuldgevoelens. Maar het is tijd om dat los te laten, vooral aan het begin van het jaar, wanneer we misschien proberen goede gewoonten aan te leren.

“Als je niet rust, train je niet goed”, zegt Centenari. “Als je niet goed traint, bereid je jezelf misschien niet voor op succes op de lange termijn. Respecteer de rest.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *